skip to primary navigationskip to content
 

A Space to Study: First Year Live Build Project 2017

last modified Nov 20, 2017 05:31 PM

Each year, first year students spend their first term at the department designing and building a live project, working to a brief set by a local organisation. Previous projects have seen students build play equipment for the University of Cambridge primary school; install an interactive percussion wall at the Cambridge Junction arts venue, and realise several permanent structures at a local allotment, in conjunction with the charity Cambridge Cyrenians.

This year, the department is working with Queens’ College to create imaginative and engaging spaces to study. Drawing from their own experiences of studying in the most traditional sense, the students are eager to use this project to challenge accepted ideas of what it means to study. By designing structures that will connect Queens' students to their environment in unexpected ways, this project aims to repurpose under-valued sites within the college into a richer spaces that facilitate original and exciting ideas.

Alongside designing and building their proposals, it is up to the students to raise necessary funds for labour, tools and materials. The live project is only made possible each year thanks to the continued generosity of family, friends and industry partners. To find out more about the students’ work, or make a donation to support the project, visit aspacetostudy.wordpress.com.

CAA logo

Lyon court

A Space to Study 4

A Space to Study 3

A Space to Study 21

Under the Willow Tree

A Space to Study 18

A Space to Study 20

A Space to Study 4

The Alleyway

A Space to Study 16

A Space to Study 15

A Space to Study 14

Erasmus Building Staircase/ Undercroft/ Rooftop

A Space to Study 5

A Space to Study 7

A Space to Study 1